Меню
Вашата количка

Уважаеми клиенти, възможно е малко забавяне на вашите поръчки с 1 до 2 дни. Моля да ни извините за неудобството.

Общи условия

ВАЖНО : Уважаеми клиенти, поради ниските цени в онлайн магазина,опция за безплатна доставка няма!

РАБОТНО ВРЕМЕ : Понеделник - Петък  09:00ч до 17:00ч  Събота-Неделя - Почивен ден


Уважаеми клиенти наличностите в taxta-magazini.com се обновяват на всеки 45 минути. Снимките са илюстративни и е възможно реалния продукт да се различава от тях. Не носим отговорност за типографски или илюстративни грешки. Всички цени са в български лева, с включен ДДС и са валидни при покупки онлайн.

1. Доставката 

1.1 Начин на доставка в цялата страна чрез куриерски фирми.  "Европът" до адрес, "Еконт" до офис или адрес, "Спиди"до офис или адрес

1.2  Изпращане на вашата поръчка от 2 до 4 работни дни.
 
1.3 В този случай ние изпращаме избраните от Вас стоки директно до посочения от Вас адрес с  "Европът" до адрес, "Еконт" до офис или адрес, "Спиди"до офис или адрес
  . Разходите за доставката и обработка на наложен платеж са за сметка на получателя. 
1.4 Може да видите колко ще ви струва доставката която се определя от теглото на поръчката. След като сте добавили продуктите в кошницата и натиснете плащане. Попълвате имената и телефона и  избирате с кой куриер да бъде доставката ( Еконт, Спиди)  след това избирате до адрес ли офис на куриерската фирма. Доставката ще се изчисли и може да си приключите поръчката.
1.5 Моля обърнете внимание, че успешната доставка зависи в голяма степен от точността на данните за контакт с Вас (имена, адрес, телефон) и taxta-magazini.com не носи отговорност при проблем с доставката поради недостатъчно или неверни данни за контакт с клиента. 
1.6  Направени поръчки с тегло над 15 килограма предварително  се плащат по банков път или капаро от 20% от сумата.

2. Връщане на стоки

2.1 Всеки потребител, направил покупка в taxta-magazini.com, има право да върне поръчаните от него стоки в период до 10 дни от датата на получаването им.Като те трябва да бъдат съхранени в оригиналната им опаковка,не отваряни, неизползвани и са във вида, в който са получени с пълна комплектация и документация, съгласно условията на чл.55 от Закона за защита на потребителите.

2.2 Разходите, свързани с връщането на стоките са за сметка на потребителя. В случай, че желаете да върнете закупени от taxta-magazini.com стоки се свържете за допълнителна информация с нас.
2.3 Има вероятност някой от продуктите да не отговарят едно към едно както е на снимката в сайта (много често производителите подменят дизайн или добавят надписи) Желателно е клиента да се обади на посочения телефон за уточнение на продукта.
3.Отстъпки

-Клиентите получават отстъпки от куриерските услуги при доставка : "Европът" 30%,  Еконт - 18%,  Спиди 20%


4. Начин на плащане
4.1 Наложен платеж 
4.2 Банков превод 
4.3 Плащане с карта (натисни за подробности) - Моля, преди да платите с карта се свържете с нас за потвърждение на наличностите на продуктите избрани от вас. (В ПРОЦЕС НА ОБРАБОТКА)

ВАЖНО : Уважаеми клиенти, поради ниските цени в онлайн магазина,опция за безплатна доставка няма!

ВАЖНО: Поръчки регистрирани след 10:00ч се обработват и изпращат на следващия работен ден. Очаквайте след преглед на поръчката, имейл за потвърждение, че е в процес на обработка. Ще получавате по имейла статуса на вашата поръчката.

5. Статуси който получавате на имейл
  • ПРОЦЕС НА ОБРАБОТКА - Очаква се обработка от наш служител.
  • ОБРАБОТЕНА - Обработена от наш служител.
  • ЛИПСВАЩ ПРОДУКТ Липсват един или повече продукти от вашата поръка (Описани са липсващите продукти).
  • ВАЙБЪР СЪОБЩЕНИЕ - Ако няма връзка с клиента системата изпраща съобщение по вайбър с описани липсващите продукти.
  • ДА СЕ ОБЕДИНИ  - Ако имате повече от една поръчка системата ги обединява.
  • ОЧАКВА СЕ БАНКОВ ПРЕВОД - Очаква се превод по банковата ни сметка на направената от вас поръчка (Поръчката не се изпраща)
  • ПОЛУЧЕН БАНКОВ ПРЕВОД - Сумата е получена в нашата сметка и поръчката се подготвя за изпращане.
  • НЕКОРТЕКТЕН КЛИЕНТ - Непотърсена или отказана поръчка от клиент. Нашата система автоматично променя статуса на поръчката. Не се изпращат повторно поръчки на НЕКОРЕКТНИЯ КЛИЕНТ.
  • НЯМА ВРЪЗКА С КЛИЕНТ - Наш служител не може да се свърже на посочения от клиента телефонен номер ( поръчката са анулира след третия опит)
  • ИЗПРАТЕНА - Вашата поръчка вече пътува към вас (Получавате имейл със статус ИЗПРАТЕНА и линк за проследяване на ТОВАРНИТЕЛНИЦАТА)

Този сайт използва бисквитки, за да подобри Вашето сърфиране. За повече информация прочетете тук - Какво са "бисквитки"